Binnenstad

Heeft de binnenstad van Roermond toekomst?

leegstand 5leegstand 11leegstand 7

Eén van de besluiten die op 21 januari 2014 door het Roermondse College zijn genomen is het besluit om de bestemming van het pand op de hoek van de Pollartstraat-Leliestraat te veranderen. Hier was tot voor kort het Luzac-College gevestigd, daarvoor de Nederlandse Middenstands Bank.
Door de bestemmingsplanwijziging kan hier een damesmodezaak in maart 2014 haar deur openen.

leegstand 12Op zich is met een wijziging van de bestemming van dit pand niet zo veel mis omdat het pand in het verlengde ligt van één van de hoofdwinkelstraten van Roermond.
In iets breder perspectief gezien geeft het te denken dat het College deze wijziging toestaat. Immers wie een half uurtje door de binnenstad van Roermond loopt wordt geconfronteerd met een veelheid aan leegstaande winkelpanden. Een aantal daarvan hebben wij op bijgaande foto’s vastgelegd.
Tot voor kort waren het vooral panden in de aanloopstraten naar het centrum toe, maar nu begint de leegstand ook op de hoofdwinkelstraten een zorgwekkende omvang aan te nemen. Natuurlijk, er is sprake van een al jarenlang durende economische crisis en de invloed van het internetwinkelen laat ook zijn sporen na.
Maar er is ook nog zo iets als beleid ten aanzien van de binnenstad door het gemeentebestuur. En op dat beleid valt wel wat af te dingen al is dat beleid in Roermond nog steeds niet in een nota vastgelegd.

leegstand 8Onlangs stelde Ronald van Zetten topman van de Hema met alleen al in Nederland 600 vestigingen, dat Nederland overbewinkeld is. Hij maakte zich in het Financieel Dagblad ernstige zorgen over de opkomst van steeds meer retailparken en outlets buiten steeds meer steden in ons land. Gevolg daarvan is dat de binnenstad van steeds meer steden op een geitenkaas gaat lijken en dat beeld is in Roermond niet anders.
Dagelijks staat het parkeerterrein van het Roermondse Outlet en van het Retailpark vol met auto’s van klanten die op zoek zijn naar de laagste prijs voor een product. Natuurlijk, daar levert het werkgelegenheid op, maar de keerzijde is dat het in de binnenstad in toenemende mate werkgelegenheid kost. Bovendien doet met name het Outlet er alles aan om de klanten langer vast te houden. Was het tot voor kort zo dat ongeveer 40 % van de bezoekers van het Outlet de binnenstad van Roermond bezochten, inmiddels is dat percentage gedaald tot 30 %.

 

leegstand 10Omdat het absolute aantal bezoekers van het Outlet nog steeds stijgt, neemt het absolute aantal bezoekers van de binnen stad nog steeds toe.
De Roermondse Raad moet op korte termijn een oordeel vellen over de plannen met betrekking tot Jazz City, de volgens uitbreiding van het Outlet. Dit plan zal het aantal m2′s winkeloppervlakte verder doen toenemen.
Met betrekking tot het attractiepark Yumble is men inmiddels al zo ver dat investeerders, banken en het Liof gezamenlijk een bedrag van 22 miljoen willen investeren. Leuk voor de werkgelegenheid in de bouw natuurlijk, maar een attractiepark van een dergelijke omvang zou het aantal bezoekers van de binnenstad zowel absoluut als relatief wel eens kunnen doen teruglopen omdat de bezoekers domweg geen tijd meer hebben om die binnenstad te bezoeken. De plannen om op de zuidelijke Stadsrandzone supermarkten te vestigen gaan ongetwijfeld op het Retailpark en de Tuin- en Woonboulevard klanten kosten want die zijn en blijven op zoek naar de laagste prijs. Verder mag het gemak van gratis parkeren niet worden onderschat!
Voor de Roermondse VVD is een en ander aanleiding om het oor te luister te leggen bij de Roermondse ondernemers want de VVD organiseert op 10 februari 2014 een bijeenkomst in het Ondernemershuis aan de Steegstraat. Of u het gelooft of niet maar op die bijeenkomst willen de dames en heren politici vooral luisteren naar de Roermondse ondernemers in de detailhandel. Blijkbaar hebben die ondernemers weinig woorden nodig want de bijeenkomst begint om 19.00 uur en is uiterlijk om 20.30 uur afgelopen. In hoeverre deze avond is ingegeven door de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zal moeten worden afgewacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s